Кращий сайт для жителя села

Чи треба вакцинуватися, якщо ви перехворіли на СОVID?

У суспільстві не вщухають супереч¬ки про доцільність вакцинації за умови, якщо людина перехворіла і в організмі є відповідні антитіла. «Сільські відомості» зібрали відповіді експертів на питання що найбільше цікавлять наших читачів.

Коли треба вакцинуватися, якщо ви вже перехворіли? У ВООЗ кажуть, що щеплення люди¬ни, яка вже перехво¬ріла на коронавірус, діє, як підсилювач імунної відповіді.
В організмі лю¬дей, які перехворіли на коронавірус, у відповідь на дію антигенів утво¬рюються антитіла. Про¬те з часом їхня кількість зменшується. Щоправда, відбува¬ється це повільно. Лікарі-інфекціоністи, які відстежували рівень антитіл у пацієнтів після перене¬сеної коронавірусної хво¬роби, кажуть, що ці спе¬цифічні білки зберіга¬ються дотепер у багатьох із тих пацієнтів, які хво¬ріли ще минулої весни.
Немає жодних пові¬домлень про те, що щеп¬лення проти СОVID-19 може завдати шкоди здо¬ров’ю людини, яка пе¬рехворіла на цю недугу. Проте ті, хто хворів, можуть відтермінувати щеплення, щоб зберегти вакцини для тих, хто ще не хворів.
Чи можна вводити вакцину людині, що хворіє? Даних про те, що вакцина може нашкодити здоров’ю, якщо вводить¬ся людині, яка у цей момент хворіє на коронавірус, немає. Тому ніхто й не рекомендує проводити обов’язкове ПЛР-тесту- вання перед щепленням.
У Великобританії за¬фіксовано випадки,коли вакцину вводили людям, які вже були інфікова¬ні коронавірусом. Проте препарат не погіршував стан пацієнта.
Скільки лю¬дей потрібно вакци¬нувати, аби зупинити пандемію?
Пандемія може зу¬пинитися лише тоді, ко¬ли перехворіє і буде вак-циновано 70 — 80% всьо¬го населення.

Новини

Господар

Здоров'я