Кращий сайт для жителя села

Бійка Ляшка, з’їзд «слуг» і ризики від «миру на Донбасі»

Із резонансних подій останніх семи днів можна виділити три. Найскандальніша – бійка Олега Ляшка з  депутатом від «Слуги народу» Андрієм Герусом. Ляшко підстеріг останнього в VIP-терміналі  Борисполя, кілька разів ударив і порвав сорочку.

На думку ЗМІ, Ляшко давно перебуває в орбіті впливу олігарха Ріната Ахметова. «Слуги» ж, як відомо, – під впливом іншого олігарха, Ігоря Коломойського. Ляшко звинувачував Геруса у відкритті ринку електроенергії  Білорусі й Росії.  Це завдає удару по монополії Ріната Ахметова, якому належить більшість ТЕЦ в Україні,  і вигідне Коломойському,  який бореться за цей ринок. Крім усього, Ляшкові потрібні скандали, щоб його не забули виборці. Але навряд чи йому це допоможе.

Друга цікава політична події – з’їзд «слуг народу». «Слуги»  змінили голову партії – Разумкова на Корнієнка (Разумков зосередиться на роботі спікера парламенту). Керівник фракції «слуг» Давид Арахамія сказав журналістам, що ймовірність розпуску Ради він оцінює у 75 відсотків.  «Слуги», яких набрали в парламент, визивають багато запитань. За  пів року просто вал скандалів: від інтимних до корупційних.

Останнє, але, мабуть,  і найважливіше – на сході України почалося розведення військ.  Зрозуміло, що Зеленський  хоче виконати свою обіцянку щодо припинення війни. Але як він це планує зробити, які для цього Путін вимагає поступки, на що він дав згоду  – таємниця  за сімома печатками. І ця таємничість дуже напружує суспільство.

Уявімо, що настав мир, і  Донбас — у складі України. Але незрозуміло, як зможуть, наприклад, їхати в одному купе проросійський бойовик зі сходу  й український військовий, які ще вчора стріляли один в одного?  А Путін вимагає більшого:  щоб бойовики  сиділи у Верховній Раді! Чи не призведе це до реального громадянського конфлікту?  Чи не потоне  Українська держава, коли їй на шию почеплять таку гирю, як зруйнований Донбас?  Популярний український тижневик «Дзеркало тижня» опублікував  шокуючі результати  опитування, проведеного останніми днями на окупованих територіях. За його результатами,  51% опитаних вважає, що Донбас має бути частиною Росії, 13,4% – частиною Росії, але з особливим статусом. Що може запропонувати Зеленський цим 64,4%, щоб вони захотіли повернутися в Україну?  Чи не будуть вони тут п’ятою колоною Путіна? Чи розуміє Зеленський  усі ці ризики? Поки що це запитання без відповіді.

Семен Перебийніс

Новини

Господар

Здоров'я