Кращий сайт для жителя села

Як правильно просушити насіння і зберегти його до весни

Умови зберігання насіння в  дачному будиночку не найкра­щі: висока вологість, перепади температур. У звичайній квар­тирі з центральним опаленням і з вологістю майже нульовою воно збережеться набагато краще.

Коли привезете насіння додо­му, то обов’язково просушіть його, навіть якщо здається, що воно сухе. Для цього його не треба про­сушувати на батареї, в жаровні, оскільки це може знизити термін придатності. Просто розкладіть пакетики насіння в опалюваль­ному приміщенні на сонячному підвіконні. Якщо насіння одного сорту багато, то висипайте його на тканину й у процесі сушіння помішуйте.

Якщо є електросушарка, то можна підсушити насіння і в ній. Для цього встановлюють міні­мальну температуру й поміщають його на 4–15 годин. Чим більше насіння, тим довше його треба сушити. Після сушарки його треба якийсь час тримати в кімнатній температурі, щоб переконатися, що добре висохло.

Насіння, яке добре просушене й відлежане, кілька днів треба зберігати в сухому темному при­міщенні, бажано в температурі не нижчій нуля і не вищій +10–+12°С. На кухні чи у ванній зберігати його не треба, там дуже волого.

Дуже зручно зберігати пакети­ки в швидкозшивачах, розділивши по культурах. А ось популярні раніше сірникові коробки, склеєні одна з одною, не дуже зручний спосіб зберігати насіннєвий ма­теріал.

Новини

Господар

Здоров'я