Кращий сайт для жителя села

А у нас – дорогий газ, а у вас?

 

Що відбувається з ціною на газ? Питання надважливе, адже від нього залежить вартість опалення, гарячої води і ще багато чого. Про газ  за останні дні ми почули від влади низку малозрозумілих заяв. «Відомості» спробували розібратися в ситуації.

Як відомо, компанія «Нафтогаз України» збільшила ціну на природний газ для населення з 1 січня 2021 року порівняно з груднем минулого  року на 14%  за один кубометр — до 7,22 гривні. Крім того у платіжках за січень  суттєво зросте не лише ціна газу. Зростуть майже удвічі вартість його розподілу, вартість опалення, гарячої  і холодної води, майже подвоїться вартість електроенергії.

Підвищення комунальних тарифів викликало масові протести населення. В деяких регіонах люди перекрили дороги. Це і не дивно. Адже нинішня влада перемогла на виборах, обіцяючи значне зниження усіх тарифів. А тут таке…

Робити нічого: владі довелося зробити крок назад і знизити ціни на газ, але… вже  з 1 лютого. Тобто в найхолоднішому місяці (січні) заплатимо  по-максимуму.

То яка ж буде ціна  у лютому? З 1 лютого і до кінця опалювального сезону Кабмін  зафіксував ціну газу для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за кубічний метр, а тариф на розподіл газу – на рівні 1,79 гривні за кубометр. Тобто загальна ціна кубометра газу все одно складе близько 9 гривень. А якщо до вартості розподілу додати ПДВ (податок на додану вартість), то й перевищить 9 гривень.

Зауважимо, що ціна на газ у Європі, в перерахунку на гривні, становить 13-14 гривень, тобто, все одно є вищою ніж у нас. І саме на неї рівняється українська влада. Утім, у Україні є ще газ власного видобутку, ціна на який не перевищує 4-5 гривень за кубометр. Він теж буде продаватися по 6, 99 гривень за куб.

В чиїх кишенях осідає різниця – великий-великий секрет.

Семен Перебийніс

Новини

Господар

Здоров'я