Кращий сайт для жителя села

Розвіяно головний міф про цукровий діабет.

В останні роки число людей, хворих на цукровий діабет, істотно зросло, і багато хто переконаний, що стати діабетиком ризикують, в першу чергу ті, хто вживає солодке. Але вважати, що цукровий діабет — це доля виключно ласунів, помилково.

На таку оману вказали медики, додавши, що люди часто не підозрюють, що з’їдають багато цукру, навіть якщо в їх раціоні відсутні очевидні ласощі у вигляді цукерок, шоколадок або випічки.

Цукор необов’язково зустрічається тільки в солодких продуктах, його можна знайти в соках і готовій їжі за типом сосисок, сардельок, ковбас, напівфабрикатів, заморожених страв. Цукор в цих продуктах — прихований.

Фахівці констатували, що регулярне вживання продуктів, що містять прихований цукор, сприяє виникненню діабету навіть у молодому віці.

Лікарі пояснили: коли в організм надходить цукор, він виділяє гормон інсулін, який немов ключ «відкриває» клітини, забезпечуючи надходження в них цукру. Однак, коли цукор надходить у великій кількості і у відповідь виробляється багато інсуліну, клітини втрачають чутливість до нього — розвивається інсулінорезистентність. Вона означає, що цукор більше не надходить адекватно в клітини і не переробляється ними для виробництва енергії. Таким чином, вміст цукру в тілі зростає, виникає спочатку предіабет, потім діабет.

Діабет розвивається не тільки у тих, хто має зайву вагу, хоча повнота і дане захворювання дійсно часто співіснують. Лікарі розповіли, що значення має не стільки надлишок жирової маси в тілі, скільки те, як співвідносяться жир і м’язи.

У разі, коли жиру в організмі більше, ніж м’язів — інсулінорезистентність підвищується, навіть якщо жиру в цілому не дуже багато. М’язова тканина є адсорбентом цукру, і якщо м’язи розвинені, він швидко йде, — стверджують фахівці.

Не варто забувати і про те, що діабет відноситься до спадкових хвороб. Маючи батька-діабетика, одного разу можна почути діагноз про це захворювання і на свою адресу.

Новини

Господар

Здоров'я