Кращий сайт для жителя села

Почався Великий піст: що дозволено, а що ні?

Почався Великий піст — особливий період для всіх православних християн. У 2021 році він триватиме 48 днів — з 15 березня по 1 травня.
Мета його полягає в покаянні і підготовці вірян до Великодня, а також передбачає відмову від розваг, очищення душі від гріхів. Особлива тема – утримання щодо їжі.

Що не можна їсти. Під повну заборону під час Великого посту підпадають м’ясо, молоко, яйця, сир, сметана, сир, вершкове масло, здобний хліб і випічка тощо, під часткову — рослинна олія і риба.
Послаблення передбачені для трьох днів: Благовіщення (7 квітня), Лазаревої суботи (24 квітня) і Вербної неділі (25 квітня).
На Благовіщення і у Вербну неділю дозволено включати в раціон рибу. У Лазареву суботу рибу їсти не можна, але можна ікру. Також в ці дні дозволено вживання невеликої кількості вина.
Церква звільняє від утримання в їжі вагітних і жінок, які годують, хворих, а також тих, хто зайнятий важкою фізичною працею або в силу обставин не може забезпечити себе постною їжею (військовослужбовців, ув’язнених, мандрівників).
Що можна їсти. Овочі, фрукти, крупи, бобові, гриби, в окремі дні — рибу. Не обов’язково повністю відмовлятися від борошняних виробів, але в них повинні бути лише вода, борошно та сіль.

Новини

Господар

Здоров'я