Кращий сайт для жителя села

Квасимо капусту на цілий рік

Хрустка, соковита квашена капуста — прикраса будь-якого столу. Як повсякденного, так і святко¬вого. У нашому будинку така водиться цілий рік. А готуємо ми її так.
Качани пізнього сорту «Слава 1305» подрібнюємо шатківницею з трьома ножами. Капусту змішуємо з натер¬тою морквою (3:1), насінням кропу, ягодами журавлини, калини, пересипаємо сіллю (1 кг крупної кухонної солі на 15 кг суміші) і, щільно укладаючи масу, доверху за¬повнюємо емальований бак. Кладемо один шар капустяного листя, плоску керамічну або емальовану тарілку дном догори і вантаж (камінь-голяк вагою 7 кг). Бак з капустою ставимо в тепле місце.
Через 1-2 дні випускаємо газ: знімаємо вантаж і чистою дубовою палицею, починаючи від центру до периметру тари, проколюємо капусту до самого дна. Коли весь сік йде в отвори, відновлюємо укриття. Про¬колюємо капусту не менше трьох разів, перевіряючи смак і пружність заготівлі.
Потім капусту розкладаємо в п’ятилітрові банки, накриваємо їх марлею і витримуємо 3 дні в прохо¬лодному місці. Якщо зверху капусти не з’явиться сік, то до горлечка доливаємо сиру підсолену дже¬рельну воду і закриваємо банки пластмасовими кришками.
Затарену квашену капусту зберігаємо на підлозі в по¬гребі з природною вентиляцією. Вживаємо таку капусту до самої весни, а то й довше.
Н. Логвиненко

Новини

Господар

Здоров'я