Кращий сайт для жителя села

Коли білити дерева

Більшість садівників білять дерева в своїх садах. Ось тільки чомусь роблять вони це в квітні. Не бачу практичного сенсу в цьому!
Побілка призначена для захисту кори стовбура і скелетних гілок від агресивної погоди в холодну пору року, тобто взимку, ну і до того ж заодно вбити частину спор грибків, лишайників, яєць і лялечок шкідників, що влаштувалися в цих місцях на зимівлю. Так що краса тут якось відсувається на останнє місце. З усього сказаного виходить, що білити треба в першу чергу восени, після закінчення листопада. А повторно в лютому, в період відлиг. І тільки потім можна побілити дерева в квітні, виключно для красоти.
Чим білити? Можна, звичайно, купити в садових або господарських магазинах готову фарбу для дерев. Коштує вона звичайно непристойно дорого. А значить, готуємо самі, вийде багато і дешево.
Берете 10 л теплої води і виливаєте її у велику ємкість, засипаєте туди З кг меленої крейди і перемішуєте, окремо розводите в 1 л теплої води 500 г мідного купоросу і виливаєте потім (повільно!) розчин в розведену крейду. Перемішуєте і йдете заварювати клейстер, тобто заварюєте 2-3 л крохмалю в 0,5 л води і швидко виливаєте його в готовий розчин, ретельно розмішуєте, берете широку кисть і йдете білити дерева.
Не забудьте попередньо очистити кору від відшарованої старої кори та інших наростів, що оселилися на корі лишайників, і колоній водоростей. Простіше кажучи, прибрати потрібно все, чого не повинно бути на дереві. Таку побілку в лютому-березні треба буде повторити, щоб позбавити дерева за допомогою відбиваючої сонячні промені білої фарби від сонячних опіків.

Новини

Господар

Здоров'я