Кращий сайт для жителя села

Мишача навала уже почалася. Тільки надійні методи боротьби.

Наближення холодів та нестача їжі змушує гризунів перебиратися з дикої природи у приватні господарства. Наші читачі пишуть, що цьогорічна навала мишей уже почалася. Як боротися з надокучливими гризунами?

Біологічний метод
Бактороденцид — зернова приманка, на якій вирощені бактерії мишачого тифу Ісаченка. Препарат має чітку вибіркову патогенність. Ефективний проти багатьох мишоподібних гризунів і нешкідливий для домашніх тварин.
Механічний метод
Включає в себе пастки, мишоловки і досі користується певною популярністю.
Клейові пастки з липкою основою, на яку потрапляють шкідники. Вони можуть мати в своєму складі різні добавки, запах яких притягує мишей. У їх числі пастка «Смерть гризунам» і подібні препарати.
При використанні мишоловок важливо правильно підібрати приманку. Сир, зерно і шматочок хліба, змочений в рослинній олії, приваблює мишей, а на сало і ковбасу поведуться вже щури.
Хімічні методи
У приватному секторі застосовуються препарати, представлені у «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», зокрема:
• Бромакем (20-30 г/кв.м або 2-4 брикети на купі),
• Багіра (1,5-2,5 кг/га),
• Рат Кіллер Супер (5-10 кг/га),
• Шторм (0,7 мл/100 м2),
• родентицидна принада «RED KILLER» (5-7 г на нору сипучої суміші або 2-3 пакети на нору) та інші.
Альтернативні методи
Дехто для боротьби з гризунами використовує ультразвукові прилади. Це цілком гуманний і безпечний для оточуючих метод. Людина не сприймає ці хвилі, а ось на щурів і мишей вони діють так само як сигнал пожежної тривоги на людину.
Народні методи
Листя папороті. Потрібно в приміщенні розкласти листи папороті. Можна принести з лісу, можна з квітників. Розкладаємо ще зелене листя, воно засихає і так лежить до весни.
Реп’яхи лопуха. Щоб захистити врожай, насіння цієї рослини розсипають навколо високих ящиків з овочами. Миші, побачивши насіння і зачепивши декілька колючок, не ризикують лізти вгору на ящики, а йдуть від гріха подалі.
Цукор, борошно та гіпс. Змішати 1 столову ложку цукру і 1 столову ложку борошна з 400 грамами гіпсу, додати трохи олії і розкласти по пластикових тарілках. Розставити тарілки по всьому будинку. Після частування сумішшю, у гризунів станеться закупорювання кишок і вони здохнуть.
Запахи. Для цього можна використовувати рослини можна як в свіжому, так і у висушеному вигляді. Бузина, ця рослина має репелентний ефект — миші зникають назавжди. Вони взагалі воліють уникати тих місць, де росте бузина.
Щоб захистити цибулинні і багаторічні рослини, можна в укривний матеріал додавати гілки бузини, обв’язувати ними штамби дерев.
Досить декількох гілочок м’яти або лаврового листа — і гризуни покинуть житло. Хорошою профілактикою є насадження і кущів м’яти, які стають живоплотом для гризунів.
Миші бояться аромату полину. Багатьом шкідникам не до душі аромат ромашки. Для того, щоб відлякати мишей, головки ромашки розсипають по підлозі у будинку, по кутах. Пучки ромашки розкидають по господарських забудовах, де зберігаються овочі та інші продукти.
Запах пижма теж відлякує мишей. Щоб захистити картоплю, моркву і буряк від мишачої навали, пучки цієї рослини залишають у будівлях, де зберігається врожай.
Також їм такі неприємні запахи, які виходять від оцтової есенції і нашатирного спирту — їх наносять на ватні кульки і розташовують в передбачуваних місцях проживання шкідників.
Заведіть кішку. Найкращим захисником від навали мишей в усі часи залишалася домашня кішка. Щоправда, поява кішки в домі зовсім не гарантує зникнення гризунів — деякі представники цього виду зовсім не бажають полювати на мишей, здобуваючи їжу та наслідуючи спосіб життя предків.

Новини

Господар

Здоров'я