Кращий сайт для жителя села

Як подовжити життя кущів томатів?

До кінця липня кущі томатів активно плодо¬носять. Однак не всі городники знають, що життя рослин мож¬на продовжити — практично до осінніх холодів якщо провести їх омолодження.
Перший спосіб. У високорослих сортів прищипують верхівку головного стебла, а один верхній пасинок залишають для росту (переводять на нього верхівку). На нижній частині стеб¬ла видаляють листя, відв’язують його від шпалери і опускають на землю кільцями, укладаючи в канавку і присипаючи компостом. Стебло з плодами і квітками, що залишилося на поверхні, підв’язують до опори, поливають і мульчують. Приблизно через два тижні утворюються додаткові ко¬рені, ріст рослини посилюється, відновлюється плодоношення.
Другий спосіб. Пасинки з сортів, у яких невеликі плоди, зрізують з куща, ставлять у воду в тінистому місці і періодично замінюють воду свіжою. Через 7-10 днів на живцях з’являється коріння. Залишається тільки посади¬ти їх між дорослими кущами або на грядку, що звільнилася.
Вони швидко приживаються і починають цвісти. Таким же чином заготовлені пасинки з дрібноплідних сор¬тів типу черрі можна посадити в горщик і восени перенести у приміщення. Тоді свіжі помідорчи¬ки дозріють до Нового року.
Щоб нові ‘ пасинки почали бурхли¬вий ріст, кущі потрібно обробити стимуляторами, наприклад епіном, біостимом тощо, а потім піджи-вити азотним добривом (сечовиною). Якщо листя у кущів блідо-зелене або майже жовте, то можна дати по 5 г сечовини на одну рослину. Якщо ж кущі жирують, від внесення азоту краще відмовитися.

Новини

Господар

Здоров'я